Психология на подаряването

Начало » Блог » Психология на подаряването

Психология на подаряването на подаръциДа намериш подходящ подарък за хората, които обичаш, има много по-дълбоко значение от просто това да отбележиш техния специален повод. На пръв поглед просто искаме да ги зарадваме с нашия подарък и да им подарим нещо, което ще им хареса. Но на по-дълбоко ниво подаръците, които поднасяме, всъщност описват нашите уникални взаимоотношения, цивилизационни конструкции и лайфстайл тенденциите на времето, в което живеем.

 

Кратка история на подаряването

Подаръци са се разменяли още от началото на човешката еволюция. Пещерните хора са си разменяли подаръци под формата на камъни, лъскави животински зъби или дървесна кора. С течение на времето както хората, така и подаръците еволюират. В зъбите започват да се пробиват дупки, за да се превърнат в огърлици, в дървото започват да се издълбават образи, за да се подаряват на приятели и близки.

На по-късен етап от историята древните египтяни започват да слагат много подаръци за онези, които преминават в отвъдния живот. Гробници и пирамиди са построени, за да приютят множество купи, гребени, храна, злато, бижута и мебели, които мъртвите трябва да използват, след като са преминали в отвъдното.

Подаръци са били давани на богове и богини в замяна на безопасно преминаване и благоволение на бойното поле, както правят древните гърци.

В чест на боговете са построени огромни храмове и статуи, но по-интересното е, че пътешествениците са били посрещани във всеки семеен дом с храна и място за почивка, в случай че са маскирани богове. Освен това древните гърци са давали подаръци по същите причини, които ни движат днес: за изграждане на взаимоотношения, изразяване на емоции или за благотворителност.

През Средновековието подаръците се превръщат в инструмент за печеленето на благоволението на важни особи и демонстриране на вярност към църквата и краля. Така например зестрата се превръща в подарък, с който бащата на булката иска да укрепи връзката на дъщеря му със съпруга и неговото семейство.

Днес вече не си подаряваме земя в замяна на годежа на дъщеря ни  не приемаме просто непознати в дома си, защото могат да бъдат богове под прикритие. Но подаряването на подаръци остава важен аспект от нашата култура, като средство за укрепване на връзките ни с околните.

Защо подаряваме подаръци?

Символизмът продължава да има важно място в живота на съвременния човек, а подаряването е символ на любов, привързаност или уважение. Например, подарявайки годежен пръстен, ние символизираме обещание за вечна обвързаност и любов. Подаряването на цветя е символ на привързаност или начин да уважим конкретен повод или празник.

Символна комуникация

Важeн е жестът, а не подаръкът. Колко пъти сме чували тази фраза, или сами сме я изричали. Обикновено го казваме, когато не сме сигурни, че подаръкът е най-подходящият за човека, за когото го купуваме. Психологически обаче сме по-загрижени за това как другата страна ще изтълкува символа ни на привързаност и дали в техните очи това няма да бъде изтълкувано сякаш не държим достатъчно на тях.

Да получиш нещо в замяна

Друга фраза, която често сме чували е да даваш, без да очакваш нещо в замяна. В психологията на подаряването обаче това е точно обратното. В подаряването всъщност всеки от нас очаква баланс. Аз ще заявя своята привързаност към теб, но тайничко се надявам ти да ми демонстрираш същото ниво на признателност. Ако подаръкът е твърде евтин, получателят може да се почувства подценен, ако е твърде скъп, това може да предизвика неудобство и за двете страни.

Да помагаш на другите

Има моменти, когато подаръците се дават просто за да помогнат на другите. Например, подаряваме нещо на децата, без да очакваме да получим подарък в замяна. Родителите, финансират обучението на децата си, просто, за да им осигурят по-добро бъдеще. Според психологията, тези жестове освобождават допамин в мозъка ни, което ни кара да се чувстваме удовлетворени от собствената си личност.

Да задържим и да си намерим приятели

Животните и хората са изключително сходни, когато става въпрос за подаръци. Нашият най-близък животински роднина, шимпанзетата, дават подаръци в замяна на секс и грижа, като по този начин се стремят да си намерят партньор. Звучи ли ви познато? Учените са стигнали до извода, че като моногамни бозайници, ние използваме подаръците, за да задържим и привлечем евентуални „приятели“. Различни проучвания показват, че мъжете, които подаряват повече подаръци на партньорите си, формират по-дълготрайни връзки. Жените, от друга страна, подаряват подаръци за да запазят социалните връзки със семейството и приятелите.

Психологията на намирането на идеалния подарък

Според психолозите има три правила за намиране на идеалния подарък:

 1. Уместност
 2. Емпатия
 3. Усилие

Перфектният подарък трябва да е подходящ за повода и получателя. Той трябва да показва съпричастност, при която подаръкът е обмислен от гледна точка на това дали получателят наистина би оценил, а не дали се харесва на подаряващия. Зад подаръка трябва да стои някакво усилие, независимо дали е свързано с инвестирането на време, внимание към детайла или финанси.

В Gifto.bg познаваме отлично психологията зад подаряването на подаръци, затова помагаме на хората да подаряват истории, а не скучни вещи. Защото знаем, че подаряването на преживяване, заздравява много повече взаимоотношенията, отколкото предметите.

С нашата цветна гама от идеи и опции за ваучер подарък за Нея ние можем да ти спестим стреса от намирането на идеалния подарък, като предложим луксозни преживявания и глезотийки, които докосват сетивата.

В нашите предложения ще откриеш и куп идеи, дори за най-взискателния мъж. Независимо дали става въпрос за половинката ти, за баща, брат, шеф или скъп приятел – тук ще откриеш подходящи преживявания за мъж на всякаква възраст.

 • Универсален ваучер подарък за преживяване по избор

  ТИ избираш стойността на ваучера, а получателят избира преживяването

  В цяла България
  1 ден
  от 50лв
 • Подари незабравимо изживяване

  Музей на илюзиите – преживяване за деца и възрастни в София

  Ако търсиш подарък за приятел, колега, роднина, дете или друг любим човек, какъв по-прекрасен начин да направиш изненада от това да подариш незабравимо изживяване? Ваучерът за посещение в Музея на

  София
  1 час
  от 9лв
 • Избери от 9 вида масаж

  Релакс с Масаж по избор от 9 опции – София

  Изненадай любимия човек с подарък релакс и подмладяване с ваучер за масаж по избор! Подари успокояващ масаж, който ще облекчи стреса и ще подмлади сетивата. Независимо дали е за специален повод

  София
  1 час
  от 70лв
 • Подари емоция

  Авиосимулатор в София – почувствай се пилот на изтребител

  Бъди пилот за един ден с помощта на високотехнологичен симулатор за пилотиране на изтребител. Ако имаш близък или приятел, който е запален по авиацията, със сигурност такъв подарък би го

  София
  1 час
  от 40лв

Благодарим ти!

Съобщението беше изпратено успешно
Здравей!
Избери една от опциите по-долу, за да се свържеш с нас. Ще ти отговорим максимално бързо.